Maty wygłuszające do drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxdax
    Drive
    • 2010
    • 94

czy takie maty http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-...742334057.html nadają się do wygłuszenia wewnątrznej powierzchni drzwi i zewnetrznej? Ile potrzebuje szt? 50x25??

Komentarz

• jamesbondzio
      L&K
      • 2009
      • 1174
      • Octavia III (5E3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

miałem takie w Fabii1 ale ciężkie france są... weź to pod uwage.
      kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Zamieszczone przez adamusiek
        nie jest to firma, kolega zajmuje się tym z zamiłowania, przez pewien okres pracował w Galerii Tonów
        on jest z NDM
        a gdzie ten kolega ma jakiś zakład?
        kureczka, jestem z NDMu a nie wiedziałem , że mam blisko ;-)

Komentarz

• maxdax
          Drive
          • 2010
          • 94

a jakie są lżejsze?

Komentarz

• adamusiek
            L&K
            • 2009
            • 1123

nie jest to firma, kolega zajmuje się tym z zamiłowania
            więc oficjalnego zakładu nie ma :|
            arci9, dzwoń na kom, wszystko się dowiesz :wink:
            jak nie odbiera do południa, to dzwoń popołudniu (praca zmianowa)

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Zamieszczone przez maxdax
              a jakie są lżejsze?
              Dynamat i STP

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez maxdax
                czy takie maty http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-...742334057.html nadają się do wygłuszenia wewnątrznej powierzchni drzwi i zewnetrznej? Ile potrzebuje szt? 50x25??
                Ta z linka to Boll Standard ( pomarańczowy papier od spodu ), raczej kiepska, bo twarda i łatwo pęka ( szczególnie w zimie ). Jeśli już koniecznie Boll to tylko Flex ( biały papier od spodu ). STP na pewno lepsze ( można kłaść bez podgrzewania, Boll-a najlepiej na gorąco ), no i różnica w wadzę: Boll Flex 3,4 kg/m2 , STP Silver 2,3 kg/m2. Dynamat to już górna półka, więc wszystko zależy ile masz $$$.

BTW.
                W 0I, w drzwiach są dosyć duże otwory technologiczne ( normalnie zaklejone folią/pianką ) i przy wygłuszaniu warto użyć w tych miejscach kilku warstw maty, lub dać jakieś wzmocnienia pod matę ( płaskowniki itp. ), żeby całość była w miarę sztywna ( np. jedna warstwa STP silver na takim otworze na pewno nie wystarczy, bo ona jest dosyć miękka ).
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• maxdax
                  Drive
                  • 2010
                  • 94

Dobra Panowie: zakupiłem 10szt mat Boll FLEX 50x50 myślę że starczy do tego zakupiłem HELIXy B 62C + dystanse z MDFu. Odtwarzacz już posiadałem Sony Xplod CDX-GT620U go zostawiam. Z tyłu siedzą jakieś Pioniery zainstalowane przez poprzedniego właściciela w miejscach fabrycznych je także zostawiam. Teraz chciałbym zostawić fabryczne okablowanie z przodu? Czy jakieś skutki uboczne będą fabrycznych kabli? Czy potrzebuje jakieś adaptery do tych helixów?

Komentarz

• maxdax
                    Drive
                    • 2010
                    • 94

A co powiecie o matach polimerowych? Może takimi lepiej wygłuszyć drzwi? Jaka lepsze FLEX czy POLIMEr?

Komentarz

• arci9
                      RS
                      • 2004
                      • 2007

nie jest to firma, kolega zajmuje się tym z zamiłowania
                      więc oficjalnego zakładu nie ma :|
                      arci9, dzwoń na kom, wszystko się dowiesz :wink:
                      jak nie odbiera do południa, to dzwoń popołudniu (praca zmianowa)

z tymi matami to trochę jak z głośnikami, tylko nie którzy słyszą różnicę

Komentarz

• irek6
                        Classic
                        • 2009
                        • 35

Wygłuszyłem drzwi matami ale za głośnikiem zostawiłem fabryczną gąbkę - dokładnie to co widać na zdjęciach Juri

Zostawiłem ją aby zabezpieczała głośnik przed wodą ale chyba to nie jest dobre rozwiązanie bo ograniczyłem przestrzeń dla głośnika z tyłu. Proszę o dwa zdania od osób lepiej zorientowanych w temacie. Wydaj mi się że powinienem ją wywalić całkowicie a dla głośnika zrobić tylko jakiś sztywny daszek.

Komentarz

• kowal 2002
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 5161

irek6, gąbka za głośnikiem obowiązkowo do wywalenia. Głośnik potrzebuje odpowiedniej objętości "za sobą" do prawidłowej pracy. Jak zamkniesz go z tyłu taką gąbką to basu jest mniej i dodatkowo ta gąbka na pewno drga/brzęczy itp.
                          Odpowiedni daszek z maty nad górą głośnika i będzie OK.
                          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• irek6
                            Classic
                            • 2009
                            • 35

Dzięki za informację, wytnę ją a daszek zrobię z jakiegoś plastiku.

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

irek6, plastyk moze rezonowac.
                              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• maxdax
                                Drive
                                • 2010
                                • 94

to z czego zrobić daszek?

Komentarz

• Nexus6
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4847
                                  • Volkswagen

maxdax, z kawalka maty, jak uznasz ze jest za wątły to zrób z dwóch warstw
                                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• irek6
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 35

Skończyłem wyklejankę, efekt jest znaczny w porównaniu do seryjnego "wygłuszenia" i głośników. nie zmieniałem tylko tweeterów jeszcze, i daszki nad głośnikami zostały do przemyślenia.
                                    Ogólnie bass jest głębszy i wyraźniejszy, głośniki nie harczą przy tym poziomie głośności jakim fabryczne już trzeszczały. Zastanawiam się jeszcze nad zmianą radia bo mam najtańszego Pioneera. może wrzucę coś deko lepszego.
                                    Pierwsze wrażania pozytywne, zobaczę czy cośsię zmieni na lepsze jak podłącze nowe wysokotonowe głośniki i zwrotnice - Audio System 165mx plus

Komentarz

• maxdax
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 94

Foty z postępu prac, może komuś się przyda i garść informacji. (robione telefonem)

Wewnętrzną i zewnętrzną stronę drzwi wymymyłem zmywaczem NOVOLa.
                                      Wewnątrz drzwi są wyklejone matami polimerowymi Bolla
                                      Na zewnątrz maty bitumiczne miękkie Bolla, podgrzewane suszarką, (polimerowe są dobre na płaskie powierzchnie, na zewnątrz nie polecam gdyż cięzko się je przykleja, nie formują się.
                                      MDF pomalowałem dodatkowo czarnym sprayem.
                                      Daszek za głosnikiem zrobiłem z kawałka pianki która fabrycznie była na drzwiach, przyczepione tekerem, deszcz padał i daszek spełnia swe zadanie.
                                      Za głośnikiem musiałem podgiął kawałek blachy (róg) do której jest przykręcona prowadnica szyby, gdyż głośnik się nie mieścił, najpierw odkręciłem prowadnice jedna śruba i śrubokrętem podgiąłem róg.
                                      Silikonem sanitarnym dodatkowo uszczelniłem dolną cześć MDFu (tam gdzie MDF przylega po przykręceniu do blachy drzwi)
                                      Przed zaklejeniem drzwi matami dodatkowo warto przesmarować smarem prowadnice szyby.

Komentarz

• irek6
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 35

maxdax, jak dopasowałeś tweetery do maskownic skody? Wchodzą bez problemu, czy zmieniałeś maskownice?

Komentarz

• adamusiek
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1123

irek6, u mnie helixy weszły bez problemu, tylko przykleiłem je do drzwi

Komentarz

• maxdax
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 94

Zamieszczone przez irek6
                                            maxdax, jak dopasowałeś tweetery do maskownic skody? Wchodzą bez problemu, czy zmieniałeś maskownice?
                                            maskownice zostawiłem seryjne, ale wyciąłem trochę "plajstiku" zastrzaski w których siedziały stare twitery, żeby nie tłumiły dźwięku. Nowe twitery przykleiłem na taśmę dwustronną do karoserii (była w zestawie), i na to maskownice.

Komentarz

• irek6
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 35

Może komuś się przyda tak informacja: włożyłem do zamrażalnika (-19 stopni) 2 sklejone ze sobą kawałki maty Dynamat na kilkanaście godziń. Efekt - nie sztywnieją całkowicie, nadal są plastyczne i nie pękają przy zginaniu, nie dają sie rozkleić nawet przy mocnej próbie ponownego rozłączenia ich.
                                              Chyba jedyna wado to koszt: do OI wyszło mi niecałe 6 arkuszy, paczka 4 szt. za 299zł plus dodatkowo 2 arkusze po 98zł. Łącznie koszt do 500zł. Wyklejone zostały drzwi wewnątrz oraz z zewnątrz w tym dwustronnie zaklejone otwory technologiczne.
                                              Dla ułatwienia prac polecam zrobić domowym sposobem wałek do dociskania mat. Znacznie ułatwia, przyspiesza prace i oszczędza palce. Info dla tych co zastanawiają się nad opalarką czy czymś podobnym. Z mojego doświadczenia: przy temeperaturze powietrza >20stopni wystarczyła suszarka do włosów.

Komentarz

• ziutsane
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 2376

Z mojego doswiadczenia przy 20 st.C to nie trzeba suszary bo dynamat sie lepi jak szalony. Co do zdjec powyzej, to ten daszek nie jest najlepszym pomyslem. Twarde APP Ci sie skrusza i bedziesz mial wielkie bagno w drzwiach.
                                                Pozdr.
                                                Bartek
                                                Radio: C90r+XDP210EQ
                                                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                                Wzm:XES M1+FP 1.800
                                                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• grzegorzp
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 90

Planuję wyciszyć swoją Octavię, czy moglibyście podać orientacyjne ceny za wygłuszenie, 4 drzwi żebym wiedział ile to raczej drogo a ile raczej tanio.

zależało bym mi ta tym żeby użyte były raczej lepsze materiały?
                                                  możecie polecić materiały które byłoby dobre ale nie aż tak drogie jak Dynamat?
                                                  czy jest on na tyle lepszy od kolejnych w stawce, że warto dopłacić?
                                                  jaki wtedy jest koszt materiałów a jaki robocizny

od razu mówię, że wolałbym sam tego nie robić, bo zawsze coś urwę albo połamię i całą oszczędność szlak weźmie.

ps. czy ktoś umiałby orientacyjnie wycenić wygłuszenie całej Octavi I, wraz z podłogami,nadkolami, grodzią i dachem?
                                                  interesuje mnie standard ekonomiczny ale porządny, czyli już dobrze/bardo dobrze- ale w rozsądnych pieniądzach

bardzo dziękuję za pomoc

Komentarz

Pracuję...